okt
8

A kétfázisú (kétlépcsős) repesztőlakk olyan, mint a mumus - elsőre mindenki berezel a használatától. Pedig ha pár alapszabályt betartasz, akkor meglehetősen könnyű és élvezetes lesz ennek a hobbivegyszernek a használata!












A kétfázisú repesztőlakkot hobbikörökben felülrepesztőnek is nevezik. Ez jól mutatja a használat módját is: a már díszített felületre dogozunk vele, ez az egyik legutolsó munkafolyamat, ugyanis ez a repesztőlakk száradása után átlátszóvá szárad.

Mindenképp érdemes elolvasni a repesztőlakk használati utasítását, mert márkánként lehetnek eltérő alkalmazási módok, most itt az alapot írom le, illetve azt, hogyan lehet a Decorpub repesztőlakkjával igazán szép porcelános repesztést készíteni.






...szóval adott egy már díszített tárgy, azaz vagy színezett, vagy decoupage technikával már díszített felület.


A repesztés menete a következő:

1., kend fel a felületre gondosan a repesztőlakk első fázisát (1/2-es flakon)
Ez egy tejszínű fehér lötty, hasonlít a decoupage ragasztólakk állagához. Ez a fázis nem más, mint egy ragasztóréteg - ez fogja a felületre tapasztani a második fázisunkat annak érdekében, hogy az ne peregjen száradás után le a felületről, ez az alapja a repedő rétegnek.
Akkor tudod a munkát folytatni, ha ez a fázis már átlátszóra száradt.
A szárítás megkönnyítésére használhatsz hajszárítót vagy ventillátort, de nem szabad nagyon erős hőnek kitenni a felületet száradás közben!
Arra is érdemes figyelni, hogy a szárítás ne legyen nagyon drasztikus, mert könnyen előfordulhat, hogy az első fázis felülete gyorsan megszárad, egy záróréteget képez, így az alsóbb réteg nedvessége nem tud majd elpárologni.
Különösen nem nedvszívó felületen futhatsz ebbe bele, pl. üveg, vagy kerámia esetén.
Ha előfordul sincs nagy baj, de sokkal lassabban szárad meg ez a réteg, tovább marad tejszerű.

Ezt a fázist felhordhatod ecsettel, szivaccsal, de mindenképpen cél legyen az egyenletes felület kialakítása. Ennek a rétegnek kb. olyan vastagnak kell lennie, mint amilyen a ragasztólakk szokott lenni.

2., A megszáradt első fázisra kend fel a második fázist nem túl vékony rétegben. Ez egy mézszerű, kissé ragadós anyag. Hogy tökéletesen tapadjon a felületre és a lehető legszebb vonalú repesztés alakuljon ki, ezt a réteget az ujjaddal alaposan dörzsöld át a felületen! Természetesen használhatod erre a felhordó ecsetedet is, a lényeg, hogy egymásra merőlegesen, oda-vissza is többször átmasszírozd a felületet.
Itt nem kell a felület simaságával és az ecsetvonásokkal foglalkozni, mert ez száradás közben szépen kisimul magától.

3., hagyd megszáradni a második fázist!  A második fázis száradás közben megrepedezik, elsőre a nagyobb repedések alakulnak ki, majd szép fokozatosan összekötik azokat a vékonyabb szálak.
A legszebb akkor lesz a repesztés rajzolata, ha a második fázis természetes módon, magától szárad meg. Ha rászárítasz, akkor ne túl közelről és ne túl meleg szárítóval tedd!
Akkor van "kész" a repesztés, ha az elindult repedés-szálak össze vannak kötve egymással és így az egész felületen összefüggő a repedezés.
Mivel ez a fázis is áttetszőre szárad, elég nehéz észrevenni a kialakult repedéseket, azok csak surlófényben, azaz a felületet kissé oldalról nézve vehetőek észre.

4., A kialakult repesztéseket ki kell emelni, azaz magába a repesztésbe színes anyagot kell gyömszködni, hogy látszódjanak. A finomvonalas repesztőlakkoknak, azaz a kagylós, vagy repedezett porcelán rajzolatú repesztőlakkoknak a második fázisa nem szárad vízállóvá, így kiemeléskor csak oldószeres anyagokat alkalmazhatunk. Ilyen az olajfesték, az oldószeres patinázó festék, vagy pl. az aranyozó paszta. 
A kiemelés maga egy egyszerű és kellemes folyamat; nem szöszölős rongyra kell tenni a választott pasztából és azzal átdörgölni a repesztés felületét. A színezőanyag bejut a repedésekbe, azokban megülve szépen kirajzolódik a repesztés mintázata. Ha az összes repedés kirajzolódott, a felesleges színezőt a felületről vissza kell törölni.
Jó tudni, hogy maga a repedési folyamat nem áll meg, amikor látod, hogy összefügg mindenhol a repedés, akkor érdemes kiemelni. Ha sokáig hagyod, akkor mindig folyamatosan újabb repedések keletkeznek, így az eleinte szép ritkás repedés is apróra töredezik. De ha kiemelés után történik ez meg, nincs gond, hiszen azt már nem teszed láthatóvá.

5., Ha kiemeltük a repesztést, egy elengedhetetlen fázis következik: mivel a repesztőlakk nem szárad vízállóvá, le kell a repesztést fújnunk vagy lakkoznunk oldószeres befejező- lakkal. Így tárgyunk tisztíthatóvá válik és a levegő páratartalma sem okoz kárt a díszítésben.

Hidd el, nem bonyolult a kétfázisú repesztés, ennyi idő alatt, míg ezt leírtam, simán elkészülne több nagyobb tárgy repesztése is:)

 





Még nem volt szó arról, mitől függ a repesztés rajzolata:
-vékony első réteg, vékony második réteg = biztosan sűrű és vékony repedések
-vastagabb alsó és vastagabb felső réteg = biztosan ritka, mély és széles repesztések
-normális vastagságú alsó réteg, nem túl vékony második réteg magától száradva = szép, kagylós rajzolatú ritkás repesztés, vékony repedésekkel
-nagyon meleg hajszárítózás sokáig = sűrű repedés

A fenti leírásban benne van, hol lehet hibázni, de ha mégsem leled az okod, mondd el, mit tapasztalsz, biztos vagyok benne, hogy sikerül meglelni közösen, mi is történhetett repesztésed közben.

Repeszteni szerintem nagyon jó móka! Ha egyszer rákapsz, biztosan jó sokáig mindent megrepesztesz, ami a kezed ügyébe kerül! De nem gond, mert le fogsz szokni erről, amikor rájössz, milyen otromba pl. egy repesztett emberi arc :)
De addig is jó munkát!

 

Léhner Csilla

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbimuhely.blog.hu/api/trackback/id/tr313287505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása