sze
17

Ha hobbizni kezdesz, mindenképpen érdemes náhány alappal tisztában lenned. Így kevesebb kudarc érhet, noés kevesebb felesleges holmit fogsz megvásárolni.
Na, jó, kb ugyanannyit fogsz vásárolni, de legalább olyanokat, amikre feltétlen szükséged is van ;)

Az alapozást most az akrilfesték általános leírásával kezdem.
Időről időre folytatódik ez a sorozat, persze majd sokszor megunom és lesz itt rémbonyolult nem alapcucc is, dehát így szép a hobbizás!

Mi is az az akrilfesték?

Nekünk, a felhasználóknak a következőket jó tudni általánosan az akrilfestékekről:
az akril vízoldhatatlanná száradó festék, azaz száradás után a festéket nem oldja fel a víz. Használat közben vízzel hígíthatjuk, és az eszközeinket vízzel tisztíthatjuk meg.
Az akril jól fedő, gyorsan száradó festék, nem tartalmaz büdös oldószert, és nem károsítja a szervezetet, használata könnyű, ideális a hobbitevékenységhez.
A különböző színek egymással bátran keverhetőek, de mivel nem művészfesték, könnyen kapunk jellegtelen színeket, pl fosbarna.

Megtisztított felületre kell felhordani, a felhordáshoz használhatunk ecsetet, szivacsot, de szivacshengert is akár. Ha szeretnál rétegeket spórolni, csúszósabb felületekre szivaccsal pacsmagold vagy hengerezd fel, akkor nem lesz a felületed áttetszően sávos, így kevesebb réteg is esztétikus lehet.





Az akrilfesték jól tapad különféle felületekre, fára, papírra, gipszre, stb. Mivel oldószermentes, használhatjuk styropor (pl. hungarocell) festésére is. Ha viszont nem porózus felületű használati tárgyat díszítesz vele (üveg, tükör, mázas kerámia), akkor számolj azzal, hogy nem mindig tapad meg azon, sokszor matricaszerűen lehúzható lesz az egész festésed. Ezt elkerülheted alapozással. Vagy mondjuk azzal, hogy üvegre való festékkel festesz üvegre:)
Persze nem használati tárgy esetén az akrilfesték is alkalmazható ezen felületeken dekorként.

Az akrilfesték befejező lakkozást nem igényel a vízoldhatatlanná száradásának köszönhetően, de porózus felületeknél jól jön a lakkozó védőréteg. Itt nem az akrilt teszi ám jobbá, simán a víz bontását akadályozza meg.

A hobbicélra árusított akrilfesték „ecsetkész”, de használat előtt fontos alaposan felrázni a flakont: felrázzuk, majd hagyjuk egy kicsit a keletkező légbuborékokat kipattanni, így biztosan nem viszünk buborékot a felületre.
Nem csak azért kell felrázni, hogy az odagondolt leülepedéseket feloldjuk, hanem azért, mert a rázás(keverés) hatására a festék kellemesen kenhető állagúvá válik.

Ha festéket választasz, akkor ne a kiszerelés nagysága döntsön: sokkal fontosabb, hogy az a festék jól fedő legyen (ne kelljen sok réteget feltenned), jól kenhető legyen (a csíkos itt nem trendi), és fontos, hogy legyen időd szöszmötölve festeni, azaz ne kössön atomszárazzá az egybefüggő felületek összedolgozása előtt. A gyorsan száradó alatt értsd inkább azt, hogy gyorsan száradó, de azért még használható. Na. Valahogy így.



Azért is jobb, ha a festéked nem pillanatragasztóként köt a felületre, mert ha valami oknál fogva több színnel szeretnél árnyalni, a kellemes összemosások helyezz egy azonnal száradó festék használatakor rútul csíkos felületed lesz.



Nem jellemző az egészségkárosító hatása, de ha a gyereked kezébe adod, számolj azzal, hogy a ruhájából nem fogod tudni kimosni a festéket, ha összepacsálja magát.
És össze fogja pacsálni.

Üdv.: Léhner Csilla

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbimuhely.blog.hu/api/trackback/id/tr143234201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása